Privatni Tviter nalog odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa nakon privremene suspenzije trajno je ugašen od strane ove kompanije pod izgovorom da je odlazeći predsednik “rizik od budućeg provociranja nasilja”. Ovaj potez veliko je iznenađenje i velika kontroverza s obzirom na to da je Tviter bio omiljeni kanal komunikacije Donalda Trampa.

Tviter nalozi i fejsbuk stranice @POTUS i @FLOTUS koje je kreirala Obamina administracija, očišćeni su od sadržaja i predati 2016. godine Trampu odnosno njegovoj supruzi Melaniji. Prvi put u istoriji izvršena je digitalna tranzicija vlasti odnosno migracija pratilaca i kompletnog sadržaja koji je pohranjen na @POTUS44 odnosno @FLOTUS44 naloge, što je jasna referenca na redni broj “predsednikovanja”.

Ovi nalozi povereni su Nacionalnom arhivu SAD a Donald Tramp je svojim prvim tvitovima pomerio sve do tada postojeće granice digitalne diplomatije jer gotovo da nije bilo dana u kome nisu bile citirane njegove objave.

Nakon nedavnih događaja na Kapitol hilu kada su mahom Trampove pristalice pokušale fizički da spreče potvrdu rezultata nedavno održanih izbora Tviter je trajno suspendovao Tviter nalog @realdonaldtrump a ovaj potez svaka na svoj način sledile su i ostale kompanije pa je tako sada “banovan” sa sledećih platformi: Twitter, Facebook, Reddit, Twitch, Shopify, Google, YouTube, Instagram, Snapchat, Apple, Discord, Pinterest, Tiktok_us.

Ovo je samo nastavak sukoba koji su se u bliskoj prošlosti dešavali između predsednika i navedenih “tech” kompanija. Podsetimo da je gotovo 40% njegovih tvitova bilo označeno kao lažan odnosno neproveren sadržaj u jeku epidemije korona virusa odnosno tokom i nakon izbora koji su nedavno održani u SAD.

Ovim povodom oglasio se i Tviter: “U svetlu tragičnih događaja ove nedelje, jasno smo naglasili u sredu da će dodatna kršenja ulsova korišćenja Tvitera potencijalno dovesti do dodatnih akcija – sttoji između ostalog u zvaničnoj objavi Tvitera u kojoj se dodaje da ni jedan korisnik nije iznad pravila”

After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence.https://t.co/CBpE1I6j8Y— Twitter Safety (@TwitterSafety) January 8, 2021

Nakon što je u petak uveče suspendovan njegov lični tviter nalog Tramp je nastavio da tvituje sa zvaničnog @POTUS naloga koji do sada skoro da nije ni koristio. Tvitovi su gotovo odmah obrisani, zajedno sa svim ostalim od ranije koji su uglavnom bili retvitovi tvitova sa zvaničnog naloga Bele kuće @WhiteHouse.

Ostaje nejasno da li se vrši tranzicija naloga po uzoru na prethodni put kada se menjala Obamina sa Trampovom administracijom i da li će i ovog puta iste čuvati Nacionalni arhiv SAD. U svakom slučaju, ova situacija je nezabeležena i bez presedana u istoriji društvenih mreža i digitalne diplomatije.

Zoran Sokić @solisio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *