„Dogodine u Tokiju“ reči su ohrabrenja koje su velikom Novaku Djokoviću stizale iz svih krajeva Srbije i sveta. Njegove suze posle još jednog ispadanja sa Olimpijskih igara obišle su svet. Medjutim, u danima u kojima iz Rija stižu samo vesti o porazima srpskih takmičara,  čini se da je ipak nešto drugo odjeknulo daleko snažnije – zlatna medalja džudistkinje Majljinde Keljmendi.

I dok kod nas još uvek traju rasprave oko, u najmanju ruku kontroverzne, preporuke ministra sporta u vezi sa ponašanjem naših sportista prilikom susreta sa predstavnicima tzv. Kosova, gugl metrika je neumoljiva. Samo dan nakon istorijskog uspeha pomenute džudistkinje i osvajanja prve zlatne medalje za Kosovo, ovaj termin beleži porast od vrtoglavih 87% u #googletrends .

Vest o uspehu mladjane Keljmendi preneli su svi važniji svetski mediji a portali i nalozi na društvenim mrežama bili su zatrpani njenim fotografijama na kojima u neverici roni suze radosnice. Termin Kosovo je par dana bilo „trending topic“ na tviteru, a pojavili su se i postovi koji su sponzorisani radi veće vidljivosti. Nalozi brojnih ambasada akreditovanih u Prištini takodje su “podelile radost sa narodom Kosova.”

Apsolutno bez ikakve namer da umanjim sportski značaj uspeha jer iza njega stoji fanatičan rad i beskrajno odricanje, moramo biti realni i priznati da iza njegove komunikacije stoji digitalna diplomatija „najmlađe evropske države“.

Kada to kažem na umu imam pažljivo osmišljenu strategiju kosovskih institucija i sa njom besprekorno uskladjeno vodjenje naloga ministarstva spoljnih poslova, naloga Kosovo in Rio 2016 ali i naloga brojnih kosovskih zvaničnika. U danima koji su prethodili otvaranju Olimpijskih igara na njima su postavljene profesionalno uredjene fotografije, mladih i nasmejanih lica koja se spremaju da po prvi put predstavljaju svoju državu na olimpijskim igrama. Fotografije prate zvanični logo i haštag #KosovoInRio.

Albanci u regionu a naročito albanska dijaspora preuzela je ulogu digitalnih ambasadora pa je utisak da je priča o mladim ljudima koji su preživeli rat i velikosrpsku agresiju, i koji nakon svega toga ulaze spremni na sportski teren – prijemčiva za mnoge ljude širom sveta.

Mnogi protivnici politizacije sporta reagovali su na pojedine neprimerene komentare i postove ali euforija povodom istorijskog uspeha i osvajanja prve medalje na OI čini svoje pa se taj trend očekivano nastavlja i u danima nakon osvajanja medalje. Ono što se ne može osporiti jeste da su u Prištini i ovog puta odneli veliku pobedu u utakmici sa Beogradom. Ne mislim naravno na sportski uspeh već uspeh na polju digitalne diplomatije.

Pisao sam i ranije koliko se truda i sredstava ulaže u promociju nezavisnosti tzv. Kosova. U vremenu u kojem su se informacije preselile na društvene mreže, pravovremeno i pažljivo osmišljeno plasiranje istih jednako je važno u javnoj diplomatiji kao i revolucija koju je na tom polju svojom pojavom izazvao telegraf. Bitka za srca ljudi 21. veka dobija se na snepčetu, fejsbuku, tviteru ili jutjubu. I to je naša realnost.

Nažalost, mi kao država i društvo kao da nismo izvukli pouke iz dešavanja 90tih u smislu gubljenja informativnih ratova. Još uvek nemamo zvaničan nalog MSP a ambasada u Vašingtonu uliva nadu u bolje dane.

Sa druge strane, naši sportisti u Riju komuniciraju putem svojih privatnih naloga i putem zvaničnog kanala Olimpijskog komiteta Srbije koje je za svaku pohvalu. Bolji model ne bismo mogli izabrati za rad ostalih institucija na društvenim mrežama.

Predsednik Republike Srbije u Riju je u pratnji prve dame a na svojim je zvaničnim profilima iskomunicirao susrete sa takmičarima, predstavnicima MOK-a, šefova Vlada i država kao i utiske sa sportskih borilišta. Skromno i za unutrašnje potrebe (nije bilo ni jednog posta na engleskom jeziku).

Na kraju – sportski je čestitati mladoj Keljmendi a našim sportistima poželeti mnogo sreće u nastavku takmičenja. Jedva čekamo da ih podelimo sa svetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *