Tviter je proteklog vikenda dodao oznaku koja ukazuje na povezanost BBC-ja sa britanskom vladom na njihovom glavnom Tviter nalogu, što je izazvalo snažan prigovor od strane javnog emitera i debatu unutar Velike Britanije o tačnosti oznake.

Oznaka “medijska kuća finansirana od strane vlade” pojavila se na glavnom Tviter nalogu BBC-ja koji uglavnom objavljuje tvitove o zabavnim programima. Tviter nije dao javno objašnjenje za svoju odluku da doda oznaku tokom vikenda, a oznaka nije bila dodata ni na nijedan od ostalih BBC-jevih “novinskih” naloga među kojima ima nekoliko njih sa mnogo više pratilaca nego što je označeni.

Tviter je ranije primenio oznaku na nalozima američkih medija koji su javno finansirani, poput NPR-a i PBS-a, promenivši oznaku koju je dodelio nalogu NPR-a sa “vladino povezano” na “vladino finansirano”, razlikujući ga od oznake koju koristi za naloge “Sputnik” i “RT” iz Rusije i “People’s Daily” kineske Komunističke partije.

BBC je kritikovao novu oznaku zatraživši pojašnjenje od Tvitera, navodeći u saopštenju da je uvek bio nezavisan i finansiran od strane britanske javnosti putem pretplate.

BBC dobija oko 70% svojih prihoda iz pretplate koju plaćaju britanski korisnici, a pored komercijalnih izvora prihoda, emiter kaže da dobija oko 112 miliona dolara godišnje od britanske vlade za podršku svom međunarodnom radio programu, što odgovara oko 2% njegove godišnje zarade.

Tviter je, u skladu sa svojom kontorverznom praksom, na zahtev za pojašnjenje koje je zathevao BBC odgovorio emodžijem izmeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *