Tviter nalog premijera Crne Gore Dritana Abazovića, rangiran je na 30. mestu od ukupno 50 u najnovijoj studiji “World leader power ranking“, specijalizovanog BCW Twiplomacy portala za 2022. godinu. Twiplomacy je pratio i procenjivao uticaj ključnih digitalna diplomatija figura koristeći najsavremeniju metodologiju, uzimajući u obzir različite faktore kao što su tvitovi, retvitovi, pominjanja, doseg, uticaj, promene pratilaca, lajkovi i ukupan broj pratilaca na Tviteru.

Twiplomacy studija je takođe uzimala u obzir informacije o zemljama koje predstavljaju lideri, uključujući BDP po glavi stanovnika, penetraciju interneta, nivo prihoda na osnovu kategorizacije Svetske banke, veličinu stanovništva i jezike tvitova, kao i druge varijable poput pola, godina u mandatu, procenat tvitova sa fotografijama ili video sadržajem, kao i statistike o zemljama porekla lidera.

Prva tri mesta na listi zauzeli su premijer Indije Narendra Modi, američki predsednik Džo Bajden i turski predsednik Rexep Tajip Erdogan. Upadljiov je da na listi ovog puta nedostaju lideri Rusije i Kine, koji su se očigledno opredelili za svoje “domaće” društvene mreže odnosno kanale komunikacije.

Studije ovog tipa Twiplomacy objavljuje od 2012. godine, a plasman crnogorskog premijera među Top 30 je važno postignuće i priznanje za njegov rad u digitalnoj diplomatiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *