Predsednik Srbije je 15.03.2020. godine u pomalo dramatičnom i dugoočekivanom obraćanju objavio da Srbija uvodi vanredno stanje kao reakciju na preteću pandemiju izazvanu Korona virusom. Tokom svog govora, posebno je naglasio „kraj bajke o evropskoj solidarnosti“ i uputio apel kineskom predsedniku, da maloj Srbiji pomogne u medicinskoj opremi i lekarima garantujući kolegi, koga je nazvao bratom, – „vekovno čelično prijateljstvo“, zaključujući da je Kina jedina država u svetu koja može pomoći.

Ovaj govor srpskog predsednika, koji je prenela i državna televizija, imao je snažan odjek u Kini, naročito na tamošnjim društvenim mrežama koji je u formi dve teme na Weibo platformi videlo preko 620 miliona ljudi za manje od 72 sata . Odmah zatim usledili su prvi kontigenti pomoći Republici Srbiji od strane kineske države a na Weibo platformi počeli su da se javljaju brojni očarani kineski građani sa zahtevima za instrukcije i QR kodove za uplatu donacija i pomoći Srbiji.

Ova vest stigla je i do građana Srbije, od kojih su neki bili vrlo aktivni poput gospodina Sergeja Dojčinovića (posebno je insistirao da to bude kineska platforma Sina Weibo), uključujući i potpisnika ovih redova (u tekstu Digitalna Kina), uputili apele da se otvore zvanični nalozi na društvenim mrežama.

Odgovor je usledio, i iako nemamo zvaničnu potvrdu sem tvita nezvaničnog naloga srpskog MSP, verujemo da će vrlo brzo biti i zvanično verifikovan Weibo nalog srpske ambasade u Pekingu, koji je potukao svetske rekorde u digitalnoj diplomatiji kada je u pitanju brzina sticanja broja pratilaca.

Naime, od momenta otvaranja naloga, prve objave u kojoj se kaže: “Srpska ambasada u Kini ceni zabrinutost kineskih “netizena” u vezi sa COVID-19 u Srbiji. Duboko smo impresionirani i ganuti vašom podrškom”, prošlo je samo 24 sata od kada je nalog  zapratilo više od 300.000 korisnika

Važno je napomenuti i da se srpski predsednik putem društvenih mreža zahvalio narodu Kine i kineskom predsedniku na ukazanoj pomoći.

Inače, kao što smo već pisali Weibo je vrlo popularna platforma za strana predstvaništva u Kini. Prisutan je stalan rast broja pratilaca stranih ambasada koji imaju naloge na kineskim mrežama. Naročito je popularna ambasada Izraela koja je gotovo konstantno na vrhu po broju pratilaca.

Digitalna diplomatija se inače koristi za promociju interesa, kulture, običaja, za diplomatsko – konzularne potrebe i tome slično,  pa su predstavnici stranih država koji su akreditovani u Kini već odavno otvorili svoje Wechat i Sina Weibo naloge praktikujući „Weiplomacy“ (微郊外 Weibo diplomacy). 

Na ovaj način odvija se komunikacija sa stanovnicima zemlje domaćina a vidimo sada i izuzetnu priliku da se odgovori na brojne apele kineskih netizena za direktnu pomoć Republici Srbiji kroz direktno prikupljanje sredstava putem fandrejzing mogućnosti koje Weibo pruža.

Republika Srbija otvaranjem naloga na kineskom Tviteru samo je sledila brojne ambasade država akreditovanih u Kini, nemačku fudbalsku reprezentaciju, Dejvida Kamerona, Šimona Pereza i kompaniju „Tošiba“ koji su i sami prisutni na ovoj platformi.

Samo dan kasnije, kineska ambasdorka u Srbiji gospođa Čen Bo, otvorila je Tviter nalog i pratioce u Srbiji pozdravila na srpskom sa simbolično stilizovanom fotografijom povezanosti dve države. Za samo 24 sata zapratilo ju je nešto preko 1500 pratilaca.

Izuzetan primer kako se diplomatija u doba krize preselila u onlajn područje. Za očekivati je da će srpska diplomatija ovaj trend nastaviti i na tzv. zapadnim platformama.

Zoran Sokić @Solisio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *