Kompanija Tviter je u četvrtak 06.08.2020. godine na svom zvaničnom blogu objavila da uvodi označavanje naloga (Twitter labels) koji su povezani sa stranim državama, bilo da se radi o ključnim zvaničnicima vlade, ministarstava spoljnih poslova, ambasadora, institucionalnih entiteta, ključnih portparola, naloga koji pripadaju medijima koji su kontrolisani od strane države odnosno naloga njihovih glavnih urednika.

Kako je kompanija navela na svom blogu, ovo je samo nastavak onog što su u vidu zabrane političkog i oglašavanja medija kontrolisanih od strane drugih država započeli u 2019. godine. Zvanični stav kompanije jeste da se politički domašaj (popularno „rič“) mora zaraditi a ne kupiti, što se u suštini naslanja na njihovu javno proklamovanu misiju služenja javnoj konverzaciji. U tom smislu kompanija se trudi da pruži ljudima koji samo na Tviteru imaju jedinstvenu priliku da direktno razgovaraju sa javnim zvaničnicima. određeni kontekst.

Primer Tviter označavanja naloga (c) Twitter inc blog

Za početak izvršeno je označavanje naloga povezanih sa pet stalnih članica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija – Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska, a iz Tvitera su obećali da će se u budućnosti lista država širiti.

Primer kako u praksi izgleda označavanje naloga i prvo koje smo uočili

Odmah u prvom danu primene primetili smo masovno označavanje naloga povezanih sa vladama Rusije i Kine a kasnije i sa ostale tri članice. Od prve dve navedene odmah su stigle reakcije u vidu protesta da je označavanje upereno protiv njih i da se radi o dvostrukim aršinima. Nalog ruskog ministarstva inostranih poslova čak je sarkastično slao „skrinšotove“ naloga medija povezanih sa zapadnim državama (BBC, VOA, NPR …) kako bi „pomogli“ kompaniji Tviter.

Kineski predstavnici protestvovali su i što se jedan „iPanda“ nalog, koji 24 sata prati život pandi, označava kao da je povezan odnosno vođen od strane kineske države.

Giant panda Er Xi at Wild World Jinan had a military-themed birthday party on his 10th birthday on July 26.
7月26日,家住濟南野生動物世界的大熊貓“二喜”度過了一個軍事主題的10周歲生日,奶爸奶媽的生日禮物也太寵了!#PandaPic pic.twitter.com/H1UfbgUrzp— iPanda (@ipandacom) July 29, 2020

Po nekim mišljenjima koja dolaze iz Kine, potez Tvitera pokazao je da ova kompanija aktivno sarađuje sa Trampovom administracijom kako bi prigušio glasove koji dolaze iz Kine i da se tu ne radi o komercijalnoj praksi već o političkom potezu.

Ono što nama ostaje nejasno jeste iz kojih razloga se ovo zaista radi jer se čini da je prosečnom Tviter korisniku, iz samo opisa naloga, gotovo odmah jasno iz koje države dolazi nalog. Naročito je u praksi digitalne diplomatije primećeno da države često u opisu profila ponosno istaknu svoju „emodži“ zastavu.

Pretpostavljamo da je sve deo jednog ozbiljnog sukoba svetskih veliki sila koji se ovih dana vodi ne samo oko prevlasti u broju pratilaca i uticaju na društvenim mrežama već i za kontrolu platformi poput zabrane Huavejia i najavljene zabrane TikTok-a u SAD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *