DIGITALNI PUT SVILE

Može li se u digitalnoj diplomatiji i digitalnom nastupu na kineskom tržištu, primeniti osnovni princip kineske filozofije, koji se za razliku od zapadnog Veni – Vidi – Vici, temelji na ideji: Dodjoh – Trgovah – Stekoh prijatelja? 

Sva snaga interneta može se slikovito prikazati preko broja njegovih korisnika. U trenucima dok pišem ove redove on je u Kini najveći na svetu i iznosi 721,434,547. A raste svake sekunde. Ova brojka predstavlja 52.2% ukupne populacije Kine i uvećana je za 2,2% u odnosu na 2015. godinu. Udeo je za 17,4% viši u odnosu na drugoplasiranu Indiju i iako za 38,9% manji u odnosu na petoplasirani Japan, predstavlja ogroman potencijal za digitalno lice javne diplomatije – digitalnu diplomatiju.

Većina kod nas popularnih društvenih mreža, nema pristup kineskom tržištu. Sa druge strane, prema dostupnim podacima, ni kineski zvaničnici nemaju svoje naloge na zapadnim mrežama.  Cenzura ili ako vam je zgodnije – stroga kontrola internet sadržaja od strane kineske države, nameće stroga pravila i onemogućava pristup tradicionalnim #digitaldiplomacy alatima.

To iziskuje i promenu strategije diplomatsko konzularnih predstavnika pa se komunikacija sa stanovnicima zemlje domaćina umesto putem tvitera, fejsbuka ili instagrama prilagodjava i odvija putem enormno popularnih kineskih platform kao što su Sina Weibo (新浪微博) ili mobilnog čet servisa Wechat (微信).

Ovih dana svedoci smo izuzetnog interesovanja kineskih i regionalnih medija za posetu kineskog predsednika gospodina Si Đinpinga Republici Srbiji. U okviru turneje u kojoj učvršćuje novi strateški pristup evropskom kontinentu koji se ogleda u obnavljanju tradicionalnog puta svile, dve države potpisale su čitav niz bilateralnih strateških sporazuma.

Euforija koja vlada u Srbiji i koja povremeno izlazi iz uobičajenih normi diplomatskog protokola što zbog nesputanog osećaja prijateljstva i prisnosti što zbog neskrivene sreće zbog najavljenih investicija, prenela se i na društvene mreže.

Tako su zvanični komunikacijski nalozi srpskih medija, predsednika, premijera kao i Ministarstva odbrane (najviše reakcija izazvao je doček aviona kineskog predsednika od strane lovaca MiG 29 VS prilikom ulaska u srpski vazdušni prostor) propratili ovu aktivnost sa velikim brojem tvitova i postova. Posetu na društvenim mrežama prate i kineski mediji poput zvaničnog tviter naloga novinske agencije Sinhua, dnevnih novina China daily, a posebno se ističe jutjub kanal državne televizije CCTV.

Detaljna analiza kako su korisnici Weibo-a pratili posetu svog predsednika Srbiji otežana je zbog jezičke barijere ali i letimičan pregled rezultata dobijenih kada se u Weibov pretraživač upišu termini predsednik – Srbija – poseta, daje zanimljive odgovore.

Kao što sam već i ranije pisao Republika Srbija nema svoje zvanične komunikacione kanale MSP i diplomatsko konzularnih predstavništava (sa izuztetkom nevereifikovanog tviter naloga ambasade u Vašingtonu koji uz manje zamerke solidno obavlja svoj posao). Ostaje apel da se što pre otvore navedeni kanali i u praksi primene osnovni principi savremene digitalne diplomatije. Ovo posebno u svetlu podizanja strateškog partnerstva sa Kinom na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Republika Srbija bi u nastupu na kineskoj onlajn pozornici morala da sledi put koje su trasirale ambasade zapadnih država akreditovanih u Kini.  Naime, oni su već odavno prepoznali potencijal koji pruža “kineski tviter” Weibo sa svojih 600+ miliona korisnika (prema poslednjim statističkim podacima 261 miliona mesečno i 120 miliona dnevno aktivnih korisnika). Na njemu video klipovi svakodnevno imaju preko 470 miliona pregleda. To su brojke od kojih se prosečnom poznavaocu interneta u Evropi zavrti u glavi.

Ukoliko bi novootvoreni nalozi bili vodjeni u skladu sa jasno osmišljenom strategijom nastupa države Srbije na internetu, pažljivim odabirom sadržaja i interakcijom sa lokalnim stanovništvom – uveren sam da bi broj pratilaca bio mnogostruk. Ovo posebno jer ne treba zanemariti popularnost koju u najmnogoljudnijoj zemlji imaju pok Bata Živojinović i Novak Djoković. Time bi se poboljšao potencijal za promociju ne samo prirodnih potencijala ovih prostora. Podsećanja radi – kineski turisti su u 2015. godini ostvarili 150 miliona poseta izvan Kine.

Na kraju, osvrnuo bih se i na zanimljiv slučaj iz maja prošle godine. Par dana pred posetu Kini, premijer Indije gospodin Narendra Modiotvorio je svoj Weibo nalog i kineske pratioce pozdravio na kineskom sa “Zdravo Kino”. Ovaj post izazvao je brojne reakcije običnih Kineza – kako pozitivne tako i negativne usled nerešenih bilateralnih sporova. Broj pratilaca je za samo par dana vrtoglavo porastao. Jedan od najpopularnijih #digitaldiplomacy lidera u susretu sa kineskim premijerom Li Kećangom otišao je korak dalje objavivšiselfi sa svojim kolegom. Selfi diplomatija “in its best”.  


Nadam se da nije daleko dan kada će i naši predstavnici učiniti nešto slično u nekom od narednih susreta.

Dodjoh. Otvorih Weibo nalog. Nastavite po svojoj želji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *